kako spriječiti prisluškivanje mobitela

Kako spriječiti prisluškivanje mobitela? – 5 jednostavnih načina

Savjeti

Jeste li ikad pomislili da netko možda prisluškuje vaš mobitel? To nije samo stvar iz špijunskih filmova – može se dogoditi i u stvarnom životu. Najbolji način za sprječavanje prisluškivanja je redovito ažuriranje softvera na vašem uređaju i izbjegavanje instaliranja aplikacija iz nepouzdanih izvora.

Ali što ako sumnjate da vas već netko prisluškuje? Postoje znakovi na koje trebate obratiti pažnju, poput neobičnih zvukova tijekom poziva ili baterije koja se brže prazni. Ne brinite, postoje koraci koje možete poduzeti da zaštitite svoju privatnost i vratite kontrolu nad svojim uređajem.

Redovito ažurirajte softver uređaja

Redovito ažuriranje softvera na mobitelima je ključno za sprječavanje prisluškivanja. Proizvođači često izdaju sigurnosne zakrpe koje popravljaju ranjivosti u sustavu. Te zakrpe štite uređaj od najnovijih prijetnji i hakerskih napada.

Mnogi korisnici odgađaju ažuriranja, ali to nije mudro. Svako odgađanje ostavlja mobitel ranjivim na nove vrste napada. Preporučuje se uključivanje automatskih ažuriranja kako biste bili sigurni da imate najnovije zaštite.

update na iphoneu

Osim operativnog sustava, važno je ažurirati i sve aplikacije. Zastarjele aplikacije mogu biti slaba točka kroz koju hakeri mogu pristupiti vašem uređaju. Redovitim ažuriranjem aplikacija zatvarate te rupe u sigurnosti.

Neki korisnici brinu da će ažuriranja usporiti njihov uređaj. To je rijetko slučaj, a koristi daleko nadmašuju bilo kakve mane. Novije verzije softvera često donose i poboljšanja performansi, pa vaš mobitel može raditi čak i bolje nakon ažuriranja.

Zapamtite, ažuriranja nisu samo dosadna obveza. Ona su vaša prva linija obrane protiv zlonamjernih pokušaja prisluškivanja i drugih oblika cyber napada. Redovitim ažuriranjem činite veliki korak u zaštiti svoje privatnosti i sigurnosti.

Koristite jake lozinke i biometrijsku zaštitu

Sigurnost naših mobilnih uređaja postala je ključna u današnjem digitalnom svijetu. Jedna od najvažnijih mjera zaštite je korištenje jakih lozinki. Zaboravite na jednostavne kombinacije poput “123456” ili “lozinka”. Umjesto toga, stvorite složenu lozinku koja sadrži mješavinu velikih i malih slova, brojeva i posebnih znakova.

Ali zašto stati samo na lozinkama? Biometrijska zaštita donosi novu razinu sigurnosti. Vaš otisak prsta ili prepoznavanje lica jedinstveni su za vas, što ih čini izvrsnom dodatnom zaštitom. Mnogi moderni pametni telefoni već imaju ugrađene ove funkcije, pa zašto ih ne iskoristiti?

Google je nedavno proširio korištenje biometrijske zaštite i na svoj web preglednik Chrome. To znači da možete koristiti svoj otisak prsta ili lice za pristup spremljenim lozinkama na računalu. Ova dodatna razina sigurnosti može vas zaštititi od neželjenog pristupa vašim računima, čak i ako netko zna vašu lozinku.

Razmislite o uvođenju dvostruke autentifikacije za još veću sigurnost. Uz lozinku, morat ćete potvrditi svoj identitet putem drugog uređaja ili metode. Možda zvuči komplicirano, ali zapravo je jednostavno i pruža značajno bolju zaštitu od mogućih napada.

Izbjegavajte sumnjive aplikacije i veze

Naši pametni telefoni su puni osobnih podataka, pa moramo biti oprezni s aplikacijama koje instaliramo. Uvijek preuzimajte aplikacije samo iz službenih trgovina kao što su Google Play Store ili App Store. Te trgovine provjeravaju aplikacije prije objavljivanja.

Pazite i na sigurnosne rizike kod NFC-a, jer iako je generalno siguran, postoji mogućnost presretanja podataka tijekom prijenosa, pogotovo pri beskontaktnom plaćanju.

Budite skeptični prema nepoznatim aplikacijama koje traže previše dopuštenja. Ako aplikacija za svjetiljku traži pristup vašim kontaktima, to je sumnjivo. Prije instaliranja, pročitajte recenzije i provjerite ocjene drugih korisnika.

Oprez s linkovima u e-mailovima i SMS porukama. Hakeri često koriste lažne linkove da bi vas namamili na zlonamjerne stranice. Ne klikajte na linkove od nepoznatih pošiljatelja. Čak i ako link izgleda kao da dolazi od prijatelja, dvaput razmislite prije klika.

scam poziv na mobitelu

Pazite na lažne Wi-Fi mreže u kafićima i na javnim mjestima. Hakeri ponekad postavljaju lažne mreže s imenima sličnim pravim mrežama. Spojite se samo na mreže za koje ste sigurni da su legitimne.

Redovito ažurirajte svoj operativni sustav i aplikacije. Ažuriranja često sadrže sigurnosne zakrpe koje štite od novih prijetnji. Nemojte odgađati instaliranje ažuriranja – što prije to učinite, to ste sigurniji.

Instalirajte sigurnosne aplikacije

Zaštita vašeg mobitela od prisluškivanja počinje s pouzdanim sigurnosnim aplikacijama. Preporučujemo da instalirate antivirusni program koji će skenirati vaš uređaj i otkriti potencijalne prijetnje. Takve aplikacije često dolaze s dodatnim značajkama poput zaštite od krađe identiteta i sigurnog pretraživanja.

Osim antivirusa, razmislite o instaliranju VPN aplikacije. VPN šifrira vaš internetski promet, čineći ga težim za presretanje. To je posebno korisno kada koristite javne Wi-Fi mreže koje su često mete hakera.

Još jedna korisna vrsta aplikacija su upravljači lozinkama. Oni vam pomažu stvoriti jake, jedinstvene lozinke za sve vaše račune i sigurno ih pohraniti. Korištenje iste lozinke za više računa može biti ozbiljan sigurnosni rizik.

Ne zaboravite redovito ažurirati sve instalirane aplikacije. Ažuriranja često uključuju sigurnosne zakrpe koje štite od novih prijetnji. Postavite svoje aplikacije na automatsko ažuriranje kako biste bili sigurni da imate najnovije verzije.

Budite oprezni pri instaliranju novih aplikacija. Preuzimajte samo iz službenih trgovina poput Google Play Storea ili App Storea. Čak i tada, provjerite recenzije i dopuštenja koja aplikacija traži prije instalacije. Aplikacija za kalkulator koja traži pristup vašim kontaktima mogla bi biti sumnjiva!

Onemogućite Bluetooth i Wi-Fi kada ih ne koristite

Mnogi od nas ostavljaju Bluetooth i Wi-Fi stalno uključene na svojim mobitelima. To može biti rizično za našu privatnost i sigurnost. Kada su ove funkcije aktivne, naši uređaji stalno traže mreže i uređaje s kojima bi se mogli povezati.

Zlonamjerni hakeri mogu iskoristiti ove otvorene veze da nam prisluškuju razgovore ili ukradu podatke. Zato je pametno isključiti Bluetooth i Wi-Fi kad ih ne koristimo aktivno. To je jednostavan, ali učinkovit način da se zaštitimo.

ugašen wi-fi na mobitelu

Isključivanje ovih funkcija ima i druge prednosti. Naši mobiteli će se sporije prazniti jer neće trošiti bateriju na nepotrebno traženje signala. Također ćemo smanjiti izloženost elektromagnetskom zračenju.

Srećom, isključivanje Bluetootha i Wi-Fija je vrlo jednostavno. Na većini mobitela to možemo napraviti brzim potezom prsta prema dolje po zaslonu. Time otvaramo kontrolni centar gdje lako možemo uključiti i isključiti ove opcije. Kad nam zatrebaju, brzo ih možemo ponovno upaliti.

Ova mala promjena u navikama korištenja mobitela može značajno povećati našu sigurnost. Vrijedi razmisliti o tome da je uvedemo u svakodnevnu rutinu.