android tv vs smart tv razlika

Android TV vs. Smart TV – 7 glavnih razlika

Savjeti

Televizori su postali složeniji nego ikad prije. Mnogi se pitaju koja je razlika između Android TV-a i običnog Smart TV-a. Android TV koristi Googleov operativni sustav, dok Smart TV može imati razne druge sustave. To znači da Android TV nudi više aplikacija i bolju integraciju s Google uslugama.

Kao vodoinstalater koji voli tehnologiju, mogu reći da je izbor između ova dva tipa TV-a poput odabira između običnog i specijalnog alata. Oba će obaviti posao, ali specijalni alat često nudi više mogućnosti. Želite li saznati koji je “alat” pravi za vas?

1. Operativni sustav

Operativni sustav je srce svakog pametnog televizora. Kod Android TV-a, kao što samo ime kaže, radi se o Googleovom Android sustavu prilagođenom za velike ekrane. S druge strane, Smart TV-i koriste razne vlasničke operativne sustave.

Samsung se oslanja na svoj Tizen OS, dok LG koristi webOS. Ovi sustavi su jednostavni za korištenje i optimizirani za svoje uređaje. Android TV nudi veću fleksibilnost i širi izbor aplikacija zahvaljujući Google Play trgovini.

Neki proizvođači poput Sonyja i Philipsa odlučili su se za Android TV. To znači da njihovi korisnici mogu uživati u istom sučelju i funkcijama bez obzira na marku televizora. Vlasnici Android TV-a mogu očekivati redovita ažuriranja i nove značajke.

Smart TV sustavi često su brži i stabilniji jer su dizajnirani za točno određeni hardver. No, Android TV ima prednost u prilagodljivosti i većem broju aplikacija. Izbor često ovisi o osobnim preferencijama i navikama korisnika.

2. Pristup aplikacijama

Android TV i Smart TV razlikuju se po pristupu aplikacijama. Android TV koristi Google Play trgovinu, gdje možete pronaći tisuće aplikacija. Tu su popularne streaming usluge poput Netflixa, YouTubea i HBO Maxa, kao i aplikacije za slušanje podcasta poput Spotifyja i Google Podcastsa, što omogućuje jednostavan pristup omiljenim emisijama direktno s TV-a.

muškarac pali youtube na tv-u preko daljinskog

Smart TV-i često imaju vlastite trgovine aplikacija. One mogu biti ograničenije od Google Playa. Ipak, većina Smart TV-a ima pristup najvažnijim streaming servisima.

Android TV nudi veću fleksibilnost. Možete instalirati različite aplikacije, igre i alate. Smart TV-i obično imaju manji izbor, fokusiran na streaming i osnovne funkcije.

Zanimljivo je da Android TV omogućuje upravljanje drugim uređajima. Možete kontrolirati pametne žarulje ili termostate preko TV-a. To je super za stvaranje kućnog kina!

Obje platforme redovito ažuriraju svoje aplikacije. To znači da uvijek imate najnovije značajke i poboljšanja. Android TV često dobiva ažuriranja brže zbog svoje povezanosti s Google ekosustavom.

3. Ažuriranja softvera

Android TV i Smart TV razlikuju se po učestalosti i kvaliteti ažuriranja softvera. Android TV ima prednost u ovom području. 

Google redovito izdaje nove verzije Android TV operativnog sustava, donoseći poboljšanja i nove značajke. Ove nadogradnje često uključuju sigurnosne zakrpe, popravke bugova i optimizacije performansi.

Smart TV-i, s druge strane, obično dobivaju manje ažuriranja. Proizvođači često prestanu podržavati starije modele nakon nekoliko godina. 

To može dovesti do zastarjelog korisničkog sučelja i nedostatka novih funkcija. Android TV uređaji imaju dulji životni vijek softvera, što ih čini isplativijim izborom dugoročno.

Proces ažuriranja također se razlikuje. Android TV obično nudi automatska ažuriranja u pozadini, slično pametnim telefonima.

Smart TV-i često zahtijevaju ručno pokretanje ažuriranja, što može biti nezgodno za manje tehnički potkovane korisnike. Ova razlika u pristupu ažuriranjima može utjecati na korisničko iskustvo i sigurnost uređaja tijekom vremena.

4. Glasovna kontrola

Glasovna kontrola postala je hit u svijetu pametnih televizora. Zamislite da samo kažete “Uključi Netflix” i vaš TV to odmah napravi. Baš cool, zar ne?

Android TV i neki Smart TV modeli podržavaju ovu super praktičnu značajku. Možete glasom pretraživati sadržaj, mijenjati kanale, podešavati glasnoću i još mnogo toga. To je kao da imate osobnog asistenta u dnevnom boravku!

Kod Android TV-a, Google Asistent je zadužen za glasovne naredbe. On razumije hrvatski jezik, pa se možete opustiti i pričati prirodno. Smart TV-i drugih proizvođača često koriste vlastite sustave, koji mogu varirati u kvaliteti i mogućnostima.

Glasovna kontrola posebno je korisna kad ne možete pronaći daljinski. Ili kad vam se jednostavno ne da ustajati s kauča. Tko bi pomislio da će televizori jednog dana slušati naredbe? Tehnologija stvarno zna iznenaditi!

5. Prilagodljivost

Android TV i Smart TV razlikuju se po prilagodljivosti. Android TV pruža veću slobodu korisnicima. Možete instalirati razne aplikacije iz Google Play trgovine, baš kao na pametnom telefonu. To znači da imate pristup tisućama aplikacija i igara.

Smart TV-i obično imaju ograničen izbor aplikacija. Proizvođači unaprijed instaliraju određene aplikacije, a korisnici često ne mogu dodavati nove po želji. To može biti frustrirajuće ako vam treba specifična aplikacija koja nije dostupna.

Android TV nudi i prilagodbu sučelja. Možete mijenjati pozadine, rasporede ikona i dodavati widgete. Smart TV-i su uglavnom manje fleksibilni po tom pitanju. Sučelje je često fiksno i ne može se puno mijenjati.

razne aplikacije na tv-u

Ažuriranja su još jedna prednost Android TV-a. Google redovito izdaje nove verzije sustava s poboljšanjima i novim značajkama. Smart TV-i ponekad dobivaju ažuriranja, ali rjeđe i s manje novih mogućnosti.

Za one koji vole eksperimentirati, Android TV omogućuje instalaciju aplikacija iz nepoznatih izvora. To otvara vrata za još više prilagodbe, iako treba biti oprezan zbog sigurnosnih rizika.

6. Cijena

Kada je riječ o cijeni, Android TV uređaji obično su skuplji od običnih Smart TV-a. Razlog tome je što Android TV dolazi s naprednijim značajkama i većom fleksibilnošću.

Smart TV-i mogu se naći u širokom cjenovnom rasponu, od jeftinijih modela do premium uređaja. Često su pristupačniji izbor za kućni proračun. Neki osnovni Smart TV modeli mogu se kupiti već za oko 200 EUR.

S druge strane, Android TV uređaji počinju od otprilike 300 EUR za osnovne modele, a mogu doseći i preko 1000 EUR za high-end verzije. Ova razlika u cijeni odražava veću snagu procesora i naprednije mogućnosti Android platforme.

Ipak, dugoročno gledano, Android TV može biti isplativija opcija. Redovita ažuriranja i veći izbor aplikacija mogu produljiti životni vijek uređaja. To znači da nećete morati tako brzo mijenjati televizor kao što biste možda morali s običnim Smart TV-om.

Prije kupnje, važno je odvagnuti svoje potrebe i budžet. Ako tražite osnovne pametne funkcije, običan Smart TV mogao bi biti dovoljan. No, ako želite više mogućnosti i bolju podršku za aplikacije, dodatni trošak za Android TV mogao bi se isplatiti.

7. Performanse

Android TV i Smart TV razlikuju se u performansama. Android TV obično ima brži procesor i više radne memorije. To znači da Android TV može pokrenuti zahtjevnije aplikacije i igre. Također se brže učitava i glatko prelazi između različitih funkcija.

Smart TV-i mogu biti sporiji, posebno jeftiniji modeli. Njihova ograničena memorija ponekad otežava rad s više aplikacija istovremeno. No, za gledanje filmova i serija, razlika u brzini često nije primjetna.

Kod Android TV-a ažuriranja sustava su češća i dugotrajna. To osigurava bolje performanse tijekom vremena. Smart TV-i obično dobivaju manje ažuriranja, pa im se performanse mogu pogoršati.

muškarac sjedi na kauču i gleda tv

Za igranje, Android TV je bolji izbor. Podržava više igara i ima bolje grafičke mogućnosti. Smart TV-i su ograničeni na jednostavnije igre.

Treba napomenuti da cijena uređaja značajno utječe na performanse. Skuplji Smart TV može nadmašiti jeftiniji Android TV u brzini i glatkoći rada.